Povestea Sarei

Sara Alexa Gagiu s-a nascut pe 17 Septembrie 2012. La 6 luni, toate rezultatele testarilor duceau spre un diagnostic aproape sigur: hipoacuzie severa bilaterala. Insa noi stiam deja ca ceva e in neregula. Nu stiam insa gradul surditatii. Evident, speram la unul mediu, macar.

Sara-leagan-001_1

Primele semne de intrebare am inceput sa ni le punem cand ea avea 3 luni. Observasem ca nu reactiona la zgomote. Nici latratul lui Becky nu o deranja, nici la jucarioarele de bebelusi nu se intorcea, cand faceam zgomot cu ele. Apoi, la un moment dat, am batut tare din palme si nu am vazut nici o reactie, nu a tresarit absolut deloc. Atunci a fost momentul cand mi-am dat seama ca Sara nu aude. Asa ca am inceput sa facem investigatii.

Dupa un screening auditiv la Spitalul O.R.L. Hociota, am ajuns la Audionova, unde i-am facut prima audiograma (ASSR). La “Hociota” nu s-a putut pentru ca ei fac aceste testari doar sub anestezie. Si nu faceau unui copil cateva luni. Iar Audionova au fost singurii unde am putut face acest ASSR, pentru ca ei testeaza copiii doar in stare de somn natural. A fost dificil, pentru ca este o testare de aproape 3 ore pentru ambele urechi, si Sara nu prea dormea atat. Dupa mai multe drumuri si incercari, intr-un final am reusit. Sara avea 6 luni, si abia atunci, dupa trei luni de asteptare, a venit si diagnosticul: hipoacuzie severa. Intre timp noi ne-am documentat. Stiam ce inseamna asta. Insemna ca va trebui sa poarte aparate auditive toata viata. Si mai stiam ca daca ai hipoacuzie, auzul tau nu se poate ameliora, ci doar agrava.

A fost o perioada de adaptare si pentru noi. Evident ca am fost demoralizati, si oricat de pozitivi am incercat sa fim, tot n-am putut evita intrebarile “Dar cum de s-a intamplat asta? De ce sa patim noi asa necaz? De ce noi, de ce Sara?”. Intrebari firesti, dar care nu-si au rostul. Nu mai conteaza de ce s-a intamplat, conteaza sa mergem inainte si sa nu privim asta ca pe un handicap. Cum bine mi-a spus dr. Alexandra Neagu: “gandeste-te ca e un copil care nu vede prea bine, si-i trebuie ochelari”. Si povestea noastra continua cu doamna doctor pe care tocmai am mentionat-o.

Audiograma-&-BERA-ro

Pentru a ma putea ocupa de Sara mai mult timp si a-mi prelungi concediul, a trebuit sa aplic pentru obtinerea unui Certificat de handicap. Si pentru a-l obtine, a trebuit sa fie luata in evidenta la o sectie O.R.L. de stat, astfel ca am ajuns la d-na dr. Alexandra Neagu de la spitalul Marie Curie. La urmatoarea vizita o aduc si pe Sara, iar dupa primul contact vizual, isi da seama ca hipoacuzia ei nu e chiar severa, ci mai degraba profunda. Ne recomanda sa repetam testarea. Atunci, Sara avea 1 an si 2 luni.
Aceasta a doua audiograma ne arata rezultatele pentru o hipoacuzie profunda. Si aparatele pe care le avem nu fac fata.

Insa cel mai mare castig, o inscrie pe Sara in Programul National pentru implatare cohleara a copiilor. Despre implant cohlear gasiti informatii aici sau din reportajul de mai jos:

Apoi au urmat RMN si Computer Tomograf. Alaturi de o evaluare logopedica, acestea erau ultimele lucruri necesare pentru a putea fi candidat pentru implantul cohlear, pentru a avea dosarul complet.

Intre timp, rezultatele au venit, iar acum asteptam ca Ministerul Sanatatii sa aloce fondurile necesare unui implant. Insa e nevoie de memorii si asa mai departe…

Statul acopera costurile unui singur implant, si sansele de recuperare sunt mai mari cu ambele urechi implantate, astfel ca singura solutie pe care o avem este sa promovam cazul fetitei noastre pentru a strange suma de 25.000€, atat cat costa un implant. Credite bancare nu mai putem face nici unul dintre noi, altfel nu mai era nevoie de acest blog.

Dupa ce va fi operata, va urma o perioada de acomodare cu implanturile, iar din acel moment va fi practic considerata din punct de vedere auditiv, un copil nou-nascut. Operatia trebuie sa se realizeze insa pana ce copilul are maxim 2 ani, altfel ii scad drastic sansele de recuperare a vorbirii, fiindu-i foarte grea integrarea in sistemul de invatamant normal. Pentru ca asta vrem. Vrem ca Sara sa fie un copil normal, ca toti altii.

Si doar cu ajutorul vostru putem sa realizam asta. Si ne puteti ajuta donand orice suma doriti intr-unul din conturile urmatoare:

RON: RO27 INGB 0000 9999 0077 1575
EUR: RO33 INGB 0000 9999 0414 4642 Cod Swift : INGBROBU
Account owner: DIACONU RALUCA

Pentru donatii PayPal, click aici:
Untitled-3

Va multumim!

Advertisements

Postati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s