Ce este implantul cohlear?

Implantul cohlear este un dispozitiv electronic care transforma stimulul sonor in impulsuri nervoase. Operatia de implantare presupune introducerea unor electrozi direct in receptorul nervos din urechea interna (denumit cohlee), si atasarea unui computer miniatural la suprafata cutiei craniene, in zona urechii, sub piele.

schema implant cohlear
Schema implantului cochlear

Sunetele sunt receptionate de microfonul procesorului vocal extern, care analizeaza si codifica sunetele in impulsuri electrice. Acestea sunt transmise prin antena atasata prin piele la computerul implantat la nivelul cutiei craniene si trimise mai departe la electrozii din cohlee.

Potrivit cazuisticii realizate in alte tari cu experienta indelungata in acest domeniu, este ideal ca implantarea copiilor sa se realizeze pana sau la varsta de un an, maxim doi, astfel incat recuperarea sa aiba un grad cat mai ridicat de succes. Cu cat se depaseste aceasta varsta, cu atat invatarea vorbirii este mai dificila, pentru ca sistemul nervos “se inchide”, nefiind stimulat. De asemenea, pot sa intervina factori perturbatori, cum ar fi cititul pe buze sau limbajul semnelor.

Diferenta intre un pacient infantil si un adult este ca cel din urma si-a pierdut auzul, dar a cunoscut sunetele, in timp ce un copil nascut cu surditate profunda vine pe lume fara capacitatea de a intelege sunetele.

Succesul implantarii depinde de varsta la care se realizeaza operatia, de gradul de surditate, de performanta implantului si de terapie. Procentul de reusita este de 80% si implica mai multi factori, intre care partea chirurgicala are un risc de numai 10%, iar restul se refera la logopedie, educatie etc.

Problema esentiala nu este in mod obligatoriu auzirea, care poate fi recuperata pana la un grad destul de ridicat, ci invatarea, deslusirea sunetelor si vorbirea, care presupune un efort continuu, intens si care poate dura si cativa ani de zile, in functie de caz. (www.eva.ro)

Advertisements

One thought on “Ce este implantul cohlear?

    APEL UMANITAR: Sa o ajutam pe Sara! - mresidence.ro said:
    February 5, 2014 at 10:12 am

    […] Sansele de recuperare a vorbirii fiind mult mai mari daca aceasta interventie se face cat mai repede posibil, pana ce Sara are maxim 2 ani. Dupa aceasta varsta sansele ei de recuperare, de a duce o viata normala si de a se bucura de viata ca toti ceilalti copii scad dramatic. Mai multe informatii despre implantul cohlear gasiti aici. […]

Postati un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s